top of page
Buscar
  • Foto del escritorjuntperxcatbdn

David Torrents, presenta una moció en defensa al cos dels mossos d'esquadra

La moció no prospera degut els vots en contra del Partit Popular de García Albiol i l'abstenció del PSC



Catalunya va viure un període excepcional durant els mesos de setembre i octubre de 2017, concretament, des del 6 de setembre, quan el Parlament va aprovar les lleis de referèndum d’autodeterminació i de transitorietat jurídica i fundacional de la República, fins el 27 d’octubre que el Govern de l’Estat va aplicar l’article 155 de la Constitució espanyola, i va suspendre el govern i dissoldre el Parlament escollit democràticament pel poble català.

Durant aquest període, el poble català va exercir el dret democràtic de realitzar un referèndum, en el que més de dos milions de persones va decidir anar a votar, malgrat que el Tribunal Constitucional havia suspès dit referèndum a petició del Govern espanyol. L’actitud pacífica alhora que reivindicativa del poble català, ha estat una de les expressions democràtiques més importants que hem viscut a Catalunya en les darreres dècades.

En aquell període de temps, l’actuació de l’Estat espanyol va ser la de negar-se a dialogar i utilitzar els Cossos i Forces de Seguretat per tal d’impedir l’exercici democràtic del Referèndum. Per aquest motiu, el Govern espanyol va enviar un nombre important d’efectius de la Guàrdia Civil i de la Policia Nacional, per imposar un sistema d´ordre públic diferent al que teníem a Catalunya.

El Cos de Mossos d’esquadra va demostrar estar a l’alçada del que s’espera d’una policia d’un país de tradicions democràtiques com és Catalunya. Va ser una policia que va garantir els drets humans i que va saber interpretar l’article 11 del Conveni Europeu de Drets Humans, que tracta de la llibertat de reunió i associació.

La Sentència dictada per l’Audiència Nacional en data 21 d’octubre de 2020, ha reconegut que a Catalunya, amb la Policia de la Generalitat-Mossos d’Esquadra, el poble català té una policia moderna basada en la gestió de la negociació. La sentència admet que hi ha models policials basats en la força intensificada o recurs normal a la violència com a mecanisme de control, al de la incapacitació estratègica o selectiva d’elements violents, passant pel model de gestió negociada de la protesta, que és el que es va fer servir l’1 d’Octubre.

L’opció que es va decidir per part dels Comandaments de la Policia de la Generalitat- Mossos d’Esquadra va ser la de rebutjar la utilització de l’ús de la força contra ciutadans indefensos, contra persones grans, contra famílies senceres, restringint la intervenció dels efectius antidisturbis davant la possibilitat de causar danys irreparables i desproporcionats. En canvi, els altres dos cossos de policia que el Govern espanyol va ordenar actuar contra el Poble català, no van utilitzar tècniques de gestió de negociació, utilitzant la força intensificada contra ciutadans indefensos, persones grans o famílies.

Aquesta sentència posa fi a un procediment en que s’ha jutjat al Secretari General del Departament d’Interior l’any 2017, Sr. César Puig, al Director General de la Policia, Sr. Pere Soler, al Major dels Mossos, Sr. Josep Lluís Trapero, i a la Intendent del Mossos, Sra. Teresa Laplana.

Per tot el que s’ha exposat, proposem al Ple l’adopció dels següent

ACORDS

PRIMER.- Traslladar el suport a tots els agents del cos de la Policia de la Generalitat- Mossos d’Esquadra, que vetllen per garantir els drets i llibertats del poble català.

SEGON.- Denunciar que el cos de la Policia de la Generalitat- Mossos d’Esquadra, s’ha vist judicialitzat durant aquest darrers anys, arran de l’actuació que van dur a terme durant el Referèndum de l’1 d’octubre.

TERCER.- Sol·licitar al Ministeri de Justícia que, de forma immediata, posi en llibertat a l’H.C. Sr. Quim Forn.

QUART.- Instar a l’Alcalde de Badalona, a demanar disculpes públiques al major Trapero, per les seves declaracions, en roda de premsa al Parlament, en les que demanava que se l’apartés del seu càrrec.

CINQUÈ.- Instar a l’Alcalde de Badalona, a què es retracti de les declaracions fetes el mes de desembre de 2017, en les que assegurava que el Govern de Catalunya va actuar com “un règim totalitari”, com la “Gestapo”, el dia que els Mossos d’Esquadra van ser interceptats per la Policia Nacional quan anaven a l’incineradora de Sant Adrià a destruir arxius antics i inservibles amb l’objectiu d’alliberar espai a les seves instal·lacions centrals.

SISÈ.- Que es faci arribar aquest acord a la Presidència del Parlament de Catalunya, a la Presidència de la Generalitat de Catalunya, a la Presidència del Congrés de Diputats, a la Presidència del Govern de l’estat, al Ministeri de Justícia, a la Presidència del Parlament Europeu, a l’Associació Catalana de Municipis i a l’Associació de Municipis per la Independència. I donar conèixer el contingut d’aquesta moció a la ciutadania del municipi pels mitjans que es creguin oportuns.

Tanmateix, l’Ajuntament Ple acordarà allò que estimi més adient.

28 visualizaciones0 comentarios
bottom of page