top of page
Buscar
  • Foto del escritorjuntperxcatbdn

JxCAT presenta moció per anul·lar l'ordre del TSJC de protegir les seus judicials amb mossos

El que es demana en aquesta moció és que els mossos es puguin dedicar a les tasques de prevenció i a la seguretat ciutadana.




Segons afirma David Torrents, "l’ordre de sobreprotegir les seus judicials ha afectat l’operativa dels recursos públics del cos de Mossos d’Esquadra".


El passat mes de febrer, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va ordenar al cos de Mossos d’Esquadra la protecció presencial permanent de les seus judicials de Catalunya arran de les protestes polítiques dels Comitès de Defensa de la República (CDR) davant les seus judicials de Catalunya amb motiu de l’inici del judici del procés.

El dispositiu “Toga” obliga al Cos de Mossos d’Esquadra (CME) a una vigilància policial presencial i permanent de les seus judicials de les Audiències Provincials i dels 49 partits judicials de Catalunya. Una patrulla està destinada a vigilar el jutjat que se li ha adscrit, i només la poden abandonar si passa una cosa greu, i tot i així amb autorització expressa dels comandaments.


L’ordre dictada pel TSJC és d’obligat compliment per part dels Mossos d’Esquadra, i com explica el regidor, "els mossos han d’actuar com a policia judicial i no deixa marge d’actuació a la Conselleria d’Interior. Aquesta ordre suposa que més de mig miler d’efectius dels Mossos siguin obligats a protegir seus judicials i afecta de manera directa la disponibilitat dels efectius del Cos de Mossos d’Esquadra dificultant la prestació del servei públic que la Policia de la Generalitat-Mossos d’Esquadra ha de prestar a la ciutadania".


La seguretat és un dels pilars de la nostra societat, i el Departament d’Interior és el màxim responsable de la planificació i elaboració d’estratègies per mantenir la seguretat, més encara en períodes d’alta ocupació, en motiu del turisme i les vacances d’estiu. Així mateix, els alcaldes i alcaldesses d’aquest país, juntament amb l’equip de govern municipal, són autoritat en matèria de seguretat d’acord amb el que preveu la Llei 4/2003 d’ordenació del sistema de seguretat pública de Catalunya.


En aquest sentit, David Torrents afirma que "s’han hagut de tancar durant alguns moments les oficines d’atenció ciutadana (OAC) i prioritzar serveis perquè els escassos efectius han d’estar vigilant una seu judicial". Malgrat que tenen l’obligatorietat de recollir denúncies de ciutadans a qualsevol comissaria, quan hi ha pocs efectius, i en el cas que la tipologia del fet a denunciar ho permeti, es convida el ciutadà a tornar-hi en un altre moment perquè no hi ha prou personal.


David Torrents destaca que "Actualment ens trobem en un nivell d’alerta de 4 sobre 5 per l’amenaça terrorista. Aquest fet, juntament amb l’impacte que genera el dispositiu “Toga”, i que no s’està podent realitzar una tasca, com seria desitjable, de prevenció i vigilància, té també una afectació en la percepció d’inseguretat per part de la ciutadania".


Tal com han denunciat els Sindicats dels Mossos, “l’Operació Toga” altera les tasques rutinàries dels Mossos d’Esquadra i en molts municipis no es poden cobrir els incidents del dia a dia ni donar una resposta ràpida i efectiva.


Per altra banda, explica el regidor "el govern de la ciutat té la obligació de cobrir totes les necessitats organitzant els efectius de la Guàrdia Urbana de la millor manera possible en cada moment en funció de les prioritats establertes".


Així doncs i:


Atès que considerem que aquesta mesura és conjuntural i que s’ha de retornar a la normalitat, ja que no s’ha produït cap incident després de les protestes pacífiques.


Atès que tornar a aquesta situació de normalitat, no significa no voler protegir els edificis judicials.


Atès aquesta realitat visible i la necessitat de disposar de tots els efectius per la seguretat i la prevenció de tots els pobles i ciutats de Catalunya, i especialment a Badalona.


Atès que no es possible a curt termini un increment del nombre d’efectius de mossos i de la Guàrdia Urbana a la nostra ciutat.


Hem presentat una moció amb els següents acords:


PRIMER. Instar al President del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que procedeixi a adoptar el corresponent acord per a revocar l’ordre de protecció permanent i presencial, per part del cos de Mossos d’Esquadra, de les seus judicials a Catalunya.


SEGON. Demanar al Tribunal Superior de Justícia que alliberi al Cos dels Mossos d’Esquadra d’aquesta protecció estàtica d’edificis per tal de poder-se dedicar a allò que és essencial del servei públic essencial: recuperar el seu normal funcionament, i dedicar-se a les tasques de la prevenció i la seguretat ciutadana.


TERCER. Reconèixer l’esforç que està realitzant el cos de Mossos d’Esquadra en tot moment per a garantir la seguretat ciutadana, tot i haver de complir amb aquesta ordre judicial.


QUART. Instar al govern municipal de Badalona a incorporar un servei de vigilància de seguretat als edificis municipals que permeti alliberar els agents de la policia local que actualment presten aquest servei.


CINQUÈ. Traslladar l’adopció d’aquests acords al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, al Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya, a les entitats municipalistes i als mitjans de comunicació locals.


Badalona 24 de setembre de 2019

2 visualizaciones0 comentarios
bottom of page